divendres, 29 d’abril del 2016

Llibreta Viatgera 5è

Fa uns dies, l'Ian ens va portar un escrit a la llibreta viatgera parlant-nos de com li agrada anar a la seva finca i lo bé que s'ho passa allà, amb els seus germans.



I com que tots els nens i nenes de 5è ja havíem fet un escrit a la llibreta, li vam demanar a la Gemma (mestra) que en fes un explicant-nos coses del seu fill Marc. Va ser molt xulo perquè hi havia fotos del Marc quan era molt bebé, i també del Marc amb la Kira, la seva gosseta.



I ara li toca el torn a l'Eva, que ens la presentarà la setmana vinent.

dimarts, 26 d’abril del 2016

Notícies de sisè

Fa uns dies que no presentem les notícies






divendres, 15 d’abril del 2016

Tallers de sisè

Els nens i nenes de sisè ahir vàrem fer dos tallers per  tenir preparades les samarretes que vendrem per Sant Jordi.
Esperem que us agradin a tothom.






També vam elaborar sabó reciclant oli de les rosquilles de la festa de la tardor i d'algunes aportacions familiars.
Gràcies a totes les famílies que van poder compartir una estona amb nosaltres.





dijous, 7 d’abril del 2016

La Seu Vella

Hem visitat la Seu Vella. Sabíeu que té més de 800 anys? Ho vam poder llegir a les inscripcions de la que devia ser la primera pedra.
El mestre d'obres va ser Pere de Coma però al treballar-hi molts picapedrers, segurament molts eren nens encara, cada picapedrer tenia la seva marca, així a l'acabar el dia o la setmana podien saber quantes pedres havia tallat cadascú.
Primer segurament va ser una església però amb Pere de Coma es construeix com a catedral.
Lleida és especial perquè té dues catedrals. Això no passa gairebé en lloc.
També la fa única el fet que no tingui edificis al seu voltant. Tots els Palau-sator i cases importants que estaven a la vora, per tot el turó van ser destruïdes.
Primer hi vivien els canonges, per això hi h un edifici annex, on hi ha la recepció, que es diu LA Canonja.
Vam visitar les tres parts: l'església o basílica, el claustre i la torre o campanar.
La basílica és la part que es va construir primer. Té 7 portes, la més antiga s'anomena del Rei o de Sant Berenguer, la de l'Anunciata o de la núvia, la dels fillols, la dels Apòstols i tres que donen al claustre.  La més decorada és la dels Apòstols.
El claustre és gòtic i un dels més grans del món. Té 12 finestrals que dónen a l'interior i 5 que estan oberts a la ciutat.
La torre de 60 metres és espectacular.  Vàrem pujat 238 escales per pujar al mirador de dalt de tot.
Ha estat una sortida que ens ha agradat molt i que ens ja permés aprendre sobre el monument més visitat i conegut de la nostra ciutat.





dilluns, 4 d’abril del 2016

Sortida a visitar edificis modernistes

Hem visitat diferents edificis modernistes  de Lleida.
Varem començar amb les cases Balasch de la Rambla Aragó. Són tres cases molt similars, les portes d'entrada, tant la del carrer com la del vestíbul són gairebé idèntiques, a cada edifici però estan pintades de colors diferents.  Tenen unes tribunes i balcons amb forjats i decoracions a la façana.
Despres vam anar a l'Escorxador, aquest edifici ha variat totalment el seu ús, actualment és un teatre municipal. Té sanefes de ceràmica vidriada a la façana i també moltes decoracions ceràmiques tant a les columnes com a la part alt de l'edifici sota la teulada. Aquest edifici està molt reformat
A Blondel vam visitar tres cases: la Baró, també anomenada la Vinícola, la casa Morera o la Lira, la casa Xammar i l'antic Cinema Vinyes, on actualment hi ha el Caixaforum.
En totes destaquen els estucats de les parets, les decoracions basades en motius florals, inicials, forjats als balcons i baranes interiors, tribunes a les façanes,...
Al carrer Major vam visitar la casa més decorada la Magí Llorenç i a la Plaça Sant Francesc la casa Melcior, gairebé al seu costat l'edifici Pal.las que havia de ser un hotel.
Vam seguir cap als Camps Elisis on vam poder observar l'Aquarium, un edifici amb teulada esglaonada com lEscorxador o el Mercat del Pla.
Finalment a la plaça la Sal vam visitar la casa Bergós.





Llibreta viatgera de 5è

Avui us parlarem de la llibreta viatgera del Joel, Pau A i Eloi.

  El Joel en explica lo important que es el futbol per ell. Li encanta jugar i sobretot marcar gols.
 




  El Pau A ens explica l'espectacle de màgia del mag Lari que va anar a veure amb els seus pares i el seu germà. Li va encantar i va riure molt!



El Eloi ens a explica les vacances de setmana santa a la platja. Ho va passar súper bé!



divendres, 1 d’abril del 2016

SORTIDA A LA PAERIA (5è)


Aquest dimecres dia 30 de març, els nens i nenes de 5è, vam anar a visitar la Paeria.

A les 9:10 vam agafar l'autobús i un cop vam arribar a la nostra parada, vam aprofitar per  visitar alguna de les cases modernistes de Lleida que estem treballant a classe.
Tot seguit vam anar cap a la Paeria, on vam tenir un guia excepcional, el Josep (Moltes gràcies!!!!) que ens va fer una detallada explicació de tot el que havíem de saber a cada racó de la Paeria que anàvem visitant: l'entrada de la Paeria, la recepció, la Sala d'actes, la sala dels arxius (on ens van explicar la història d'un armari de 5 claus on hi guardaven els primers arxius de Lleida i només es podia obrir amb totes les cinc claus. Després vam baixar als banys àrabs, i on hi havia la presó fa molts anys.
Al final vam esmorzar i vam tornar a visitar  alguna altra casa modernista. Després, ja vam tornar cap a l'escola.

               Iratxe i Júlia R.