divendres, 2 de desembre del 2016

La Mediterrània

El dia 29 de Novembre els nens i les nenes de 5è van visitar una exposició al CaixaForum, que es deia la Mediterrània.
Primer ens van ensenyar una maqueta dels països que banya el mar Mediterrani, que són: uns quants països d'Àfrica, Espanya, Itàlia, França...
Despres ens van dir que la paraula Mediterrània vol dir mar en mig de terres, també ens van dir que la major part d'aigua que va a parar al mar Mediterrani entra per l'estret de Gibraltar,aproximadament 2.000.000 de piscines olímpiques cada dia.
Després ens vam ficar en rotllana davant de 2 recipients d'aigua i ens van explicar que la salinitat i  la temperatura de l'aigua és molt important. Primer, vam ficar una botella al recipient que contenia l'aigua freda i salada i l'ampolla va surar, després vam ficar l'ampolla al recipient que contenia l'aigua més calenta i menys salada i l'ampolla es va enfonsar.

Després vam poder tastar l'aigua de tres mars: el mar Barents, el mar Mort i el mar Mediterrani.
L'aigua del mar Barents estava freda i poc salada, l'aigua del mar Mort estava freda i molt salada i l'aigua del mar Mediterrani estava calenta i no era tan salada com la del mar Mort però més salada que el mar Barents.
Després vam poder veure sorres de diferents mars i pedres de sal que es van formar pels moviments de les plaques tectòniques quan l'estret de Gibraltar es va tancar i el mar es va assecar.
Vam escoltar els sorolls del mar produits per diferents animals que hi habiten. 
Ens van explicar que el mar Mediterrani té una planta endèmica, la posidònia. La posidònia té diferents funcions: filtra l'aigua, fa d'amagatall dels peixos i evita que la sorra del fons pugi a la superfície. La posidònia és una de les plantes que més pot viure del món, aproximadament mes d'un milió d'anys, però ara està en perill d'extinció per la contaminació.
Finalment ens van ensenyar el LIROPUS 2.000, és un robot que pot baixar a molta profunditat i així es pot conéixer les més de 17.000 espècies que viuen al Mediterrani. 

                                                                           Blanca i Blau





10 comentaris:

  1. Hola sóc la Marta de 5è, hem va agradar molt aquesta excursió i vaig aprendre moltes coses

    ResponElimina
  2. Hola soc el Pau de 5è. Em va agradar molt la sortida perquè vaig aprendre que hi ha plantes i animals, com la posidònia i la tonyina vermella, que per culpa de la contaminació estan en perill d'extinció. També vaig aprendre que hi un munt d'espècies úniques al món al mar mediterrani, i que no hem de contaminar tant perquè sinó es moriran.

    ResponElimina
  3. Sóc l`Elies de 5è, recordo que vam veure balenes, tonyines i ens van explicar que el Liropus 2000 és un submarí que va amb control remot i una boya metàlica vigila els vaixells. Vam provar aigua de mar més o menys salada i la vam tocar per comprovar la temperatura. També vam veure uns vídeos molt interessant sobre el Mar Mediterrani. M´ho he passat molt bé.

    ResponElimina
  4. hola soc l'Anna de 5é,la excursió hem va agradar molt i vaig aprendre moltes coses,pero gracies a aquesta entrada encara me'n puc enrrecordar més.

    ResponElimina
  5. Hola sóc la Maria de 5é, aquesta excursió em va agradar molt perque vam aprendre moltes coses i m'ho vaig passar molt be.

    ResponElimina
  6. soc el damiá,la surtida em va agrada molt el mediterrani.

    ResponElimina
  7. Em va agradar molt aquesta excursio perque vam apendre moltes coses sobre un dels mars d'Europa, on tots segurament ens hem banyat alguna vegada.

    Blau de 5è.

    ResponElimina
  8. Emva agradar molt aquesta excursio perqué vam fer mates d'una manera divertida.
    Blau de 5è.

    ResponElimina
  9. Hola soc la Paula de 5e, l'excursió a la Mediterranea em va agradar molt.

    ResponElimina