dijous, 20 de novembre del 2014

FRANCO

Ahir el Marc va portar la seva notícia i ens va explicar que avui, dia 20 de novembre fa 39 anys que va morir Franco. Va ser un militar, que va fer la Guerra i va ser un dictador. Va ser Cap de l'Estat Espanyol des del 1939 fins al 1975.

Es celebra que va morir perquè vol dir que va acabar la dictadura i va arribar la democràcia. Encara que hi ha gent que el volia i van a celebrar-ho al Valle de los caidos, on està enterrat.
Franco va donar l'ordre de bombardejar el Liceu Escolar de Lleida i van morir 44 persones, entre elles nens i nenes.

Laia Lacasa

dimarts, 11 de novembre del 2014

TOXOPLASMA GONDII

La Laura feia dies que volia explicar una informació que li havia explicat el seu pare. I avui ens ha explicat la notícia sobre el Toxoplasma Gondii. Causa la malaltia toxoplasmosi i que és produïda pel  paràsit; és una malaltia no gaire greu, però que es pot complicar fins a una situació fatal, especialment en els gats i els fetus humans.

Aquesta malaltia fa que tinguis més probabilitats de tenir un accident per ser més atrevit. Perquè fa que no vegis el perill, que no te'l faci sentir i que no entinguis.

Max Arbó

Consulta a Catalunya

Avui, el Josep ens ha explicat que el passat diumenge es va fer una espècie d'enquesta per a saber el futur de Catalunya. No només es podia participar a Catalunya, també hi havia altres llocs en altres països que es podia votar: Australia, Estats Units d'Amèrica, ... (Havien de ser catalans). S'havia de presentar el DNI.

Hi van participar unes 2.250.000 persones.
Hi havia dues preguntes:
* Vols que Catalunya sigui un estat?
* En cas afirmatiu, vol que aquest estat sigui independent?
La resposta més votada va ser el SÍ-SÍ, que va tenir un 81% i a LLeida el 85,5%.
Van poder participar el majors de 16 anys i aquests van votar per primera vegada. Quasibé no van haver incidents, un a l'Escola d'Hostaleria de Girona, on van intentar destrossar una urna.

Merli Baró

dilluns, 10 de novembre del 2014

LA FESTA DELS SÚPERS

Amb una mica de retard, us diem que la Júlia ens va explicar la Festa dels Súpers. Es va celebrar el 25 i 26 d'octubre, a Barcelona. Hi va haver: karaoke, hip hop, zumba, experiments científics i moltes més activitats. Com cada any es van poder veure la família dels Súpers i els seus amics. També hi va haver els grups de gegants i bastoners; un correfoc infantil amb 150 dimonis. Aquest any portaven ulleres del color de la cançó que més els agradava i que es podien descarregar a la web dels Súpers.


Com cada any, hi havia moltíssima gent, hi van arribar a passar unes 350.00 persones.


Andrea Salguero

dimarts, 4 de novembre del 2014

MONCHO FERRER

El passat dia 27 d'octubre va venir a Lleida, Moncho Ferrer. Que és fill de Vicenç Ferrer; el pare va fer una Fundació a l'Índia. Va néixer a Barcelona l'any 1920 i va morir a l'hospital de Anantapur, el dia 19 de juny de 2009. El fill, Moncho Ferrer ha seguit els passos del seupare i continua ajudant la gent des de la Fundació. El nostre company Víctor va anar a escoltar-lo a la Universitat de Lleida. I és la seva notícia; ens ha explicat quina era la feina que feien: ajudar els nens i les nenes pobres, les dones maltractades... El Víctor diu que va ser molt interessant. Alba Cruz