dilluns, 31 de març del 2014

LA SEU VELLA

El passat dia 25 de març, els i les de sisè vam anar a la Seu Vella. Primer vam veure una maqueta i una pintura de la Lleida del Segle XVI, que tenia cases vora la Seu i que van desaparèixer
per la construcció de la muralla.
Després vam fer una activitat amb miralls i que miràvem el sostre.
Finalment vam pujar al campanar, 238 esglaons, des d'on vam poder veure tota la ciutat de Lleida.

Classe de sisè

dilluns, 17 de març del 2014

divendres, 14 de març del 2014

CASA GASSIA

És una casa rural del segle XVIII i que està molt ben conservada; nosaltres la van visitar el pasat divendres dia 14. Van veure els diferents espais i dependències. Des del rebost, on guardaven el gra, i totes les coses de menjar. Està al soterrani, com que és el lloc més fresc de la casa per poder conservar bé els aliments –no hi havia neveres-.
Al primer pis hi havia el menjador, que el feien servir només per les grans ocasions. Hi havia una habitació, bé dues; una per als fills i una altra per als pares. Al costat hi havia la cuina, allí es feia tot, xerrar, teixir, cuinar en un gran foc a terra, menjar, rentar els plats.
I al pis de dalt, a les golfes, hi havia el lloc on es guardava la palla.

Hem de dir que la gent que hi vivia, era de casa bona; era una casa de rics.

dijous, 13 de març del 2014

EL GERDAR DE SORPE

Aquest matí hem anat al bosc del Gerdar de Sorpe, que és l'avetosa més gran de la Península Ibèrica. Allí hem caminat sense raquetes, però enfonsant-nos en la neu. Aprenent moltes coses dels avets que no sabíem, veient-ho i tocant-ho, com calcular l'edat d'un avet amb una barrina sense fer-li mal o comptant els brots anuals. Ens ho hem passat molt bé i molls de cap a peus.

Genís, Nerea, Júlia, Martí F.,Èlia.


TALLER DE PETJADES I LÍQUENS

Aquesta tarda hem fet un taller de petjades i mirat pel microscopi molses i líquens. Hem parlat sobre els excrements, hem tocat les banyes de isards, cèrvols, daines i una pota de cabirol.
Un cop hem elegit la petjada que volíem reproduir l'hem fet en relleu i després l'hem calcat en un tros de fang que ens endurem a casa. Un regalet !!!

Merli , Lucia, Sara P., Èric, Albert, Max



 

dimecres, 12 de març del 2014

SORTIDA A SANT MAURICI

AVUI DIMECRES DIA 12 DE MARÇ ENS HEM DESPERTAT TOTS MOLT CANSATS, PERQUÈ A LA NIT ENS HO VAM PASSAR MOLT BÉ. QUAN ENS HEM DESPERTAT HEM BAIXAT A ESMORZAR, HEM ANAT A LES HABITACIONS A PREPARAR-NOS PER ANAR A LA NEU (NO HA SIGUT FÀCIL). HEM AGAFAT LES MOTXILLES I HEM PUJAT A UN JEEP QUE ENS HA PORTAT FINS AL CAMÍ PER ARRIBAR AL PARC D'AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI. QUAN HEM ARRIBAT ENS HAN COMENÇAT A REPARTIR LES RAQUETES PER PODER CAMINAR PER LA NEU, QUE RELLISCAVA MOLT!! DESPRÉS PER GRUPS, ENS HEM ASSEGUT EN ROTLLANA I ENS HAN EXPLICAT COM S'HAVIEN DE COL·LOCAR. LA VERITAT ÉS QUE AL PRINCIPI ENS HA COSTAT PERÒ AL FINAL ENS N'HEM SORTIT. PER GRUPS HEM COMENÇAT A CAMINAR I ENS HAN DIT QUE HAVÍEM DE BUSCAR PETJADES, RESTES DE MENJAR, EXCREMENTS I PENSAR DE QUIN ANIMAL PODIA SER. HEM ANAT FENT I A MIG CAMÍ HEM ESMORZAT. HEM CONTINUAT CAMINANT FINS QUE, PER FI, HEM POGUT PARAR A DINAR. HEM JUGAT, ENS HEM TIRAT BOLES DE NEU, HEM FET LA CROQUETA MUNTANYA AVALL I ENS HO HEM PASSAT MOLT BÉ! HEM ACABAT XOPS! SORT QUE NO ENS HEU VIST CAURE PERQUÈ US HAGUÉS AGAFAT UNA ATAC DE RIURE!! LAURA, SARA G., XAO I MARINA

dimarts, 11 de març del 2014

Els Salins de Gerri

Aquest Matí hem sortit de Lleida per anar de colònies a Esterri d'Àneu, i pel camí hem parat a Gerri de la Sal, a veure les salines. Els salins  com diuen per aquí són com unes piscines molt poc fondes.
L'aigua que hi posen prové d'un riu d'aigua salada subterrània. Aquesta aflora en una sala on hi ha una mena de sínia petita que en moure l'eix puja l'aigua fins a la bassa.
L'aigua està a 8 graus de salinitat i es deixa dos dies, després passa a una bassa més gran on arriba a 15 graus de salinitat, on hi viu l'artèmia salina que filtra l'aigua. Finalment entra en una més petita que la primera on ja està de 18 a 25 graus de salinitat. Es deixa dos dies i es recull la sal amuntegant-la.
La sal abans es feia servir per conservar els aliments, alimentar els animals i com a moneda de canvi. Avui en dia s'empra per desfer el glaç a les carreteres i per a conservar aliments.

Josep, Marc B, Mario, Laura, Paula, Oudya, Oscar, Ares P.


Activitat d'orientació


En l'activitat d'orientació que hem treballat avui, primer hem emprat la bruixola i el GPS de muntanya per a saber on ens trovàbem i cap a quin lloc havíem d'anar per a trobar el punt que ens donaven les pistes.
Amb l'ajut dels dos estris hem anat desxifrant les coordenades del paisatge que ens indicava el mapa i la solució a l'enigma.
La llegenda tractava d'una comtessa que tenia resistia el setge del castell de València d'Àneu mentre  els soldats del rei esperaven que es rendís.
Conten que un dia la comtessa va sortir pel balcó amb una safata de truites de riu i la va llençar per damunt dels soldats, per a demostrar-los que tenien prou menjar i que no volia abandonar el bonic paisatge que l'envoltava.

Marina, Andrea Ch, AlbaM., Marc S., Dani, Martí B.

.

dijous, 6 de març del 2014

Quins temps fa a Esterri ?

Si cliqueu a la imatge podeu saber les dades de l'estació meteorológica del camp d'aprenentatge.

Si voleu saber la previsió del temps a llarg termini cliqueu  aquí, i després sobre l'Alt Àneu

diumenge, 2 de març del 2014

Nevada a Esterri

Per anar fent ganes d'anar-hi